Anmeldelse af Restaurant Asia, Skagen
Restauranten vækker delte meninger. Især i Facebook-gruppen *Skagen* findes både meget positive og meget kritiske holdninger fra lokale, ligesom turister fra mange forskellige lande har givet vidt forskellige anmeldelser.
Inden mit besøg valgte jeg derfor at undersøge restauranten nærmere. Jeg læste anmeldelser på Trustpilot, Tripadvisor, Facebook og Google Anmeldelser, som tilsammen udgør omkring 477 anmeldelser. Efter at have læst dem ankom jeg derfor med en vis skepsis – særligt omkring, hvordan personalet ville håndtere gæsterne, og om de mange negative anmeldelser ville kunne mærkes under besøget.
## Maden
De varme retter smagte generelt rigtig godt. Flere af retterne bar præg af den klassiske kinesiske madkunst **椒盐 (jiāoyán)** – den velkendte kombination af salt og peber, som stammer fra Guangdong-provinsen og Hongkong. Man kan naturligvis diskutere, hvor meget retterne er tilpasset danske smagsløg.
Alle de varme retter havde den korrekte serveringstemperatur, og jeg oplevede ingen problemer med kvaliteten.
## Sushi
Det eneste område, hvor jeg synes restauranten kan forbedre sig, er præsentationen af sushi-buffeten.
Her virker det, som om der er lagt større vægt på mængde end på anretning. Selve sushien smagte ganske fint, men buffeten fremstod lidt rodet og derfor mindre indbydende.
Restaurant Asia serverer blandt andet:
* Sushi med tempura-kylling
* Sushi med tempura-rejer
Disse varianter indeholder ikke rå fisk, men friturestegte ingredienser.
I japanske restauranter fremstilles denne type sushi ofte på forhånd og serveres kold, hvilket er helt normalt. På mange kinesiske restauranter laves de derimod ofte sammen med det varme køkken, hvor de kan serveres lune ved bestilling.
Derfor bør gæster være opmærksomme på forskellen mellem klassisk sushi med rå fisk og tempura-sushi, som er en helt anden type sushi.
## Konstruktiv kritik
Den mongolske BBQ kunne også forklares bedre. Mange gæster, som ikke kender konceptet, kan fejlagtigt tro, at maden er kold eller ufærdig. En kort forklaring på både dansk og engelsk ville sandsynligvis forhindre mange misforståelser og dermed også en del negative anmeldelser.
Derudover kunne restauranten overveje:
* Tydeligere skiltning ved den mongolske BBQ.
* Synlige håndspritdispensere på begge sider af buffeten.
* At vende eller omrøre ris, nudler og lignende lidt oftere for at give buffeten et mere indbydende udtryk. Det er ikke et krav, men det forbedrer helhedsindtrykket.
## Min vurdering
### Maden – 5/5
Temperaturen på både varme og kolde retter var korrekt. Fisk, skaldyr og råvarer virkede friske, og sushien smagte fint uden bemærkninger.
### Hygiejne – 5/5
Personalet gjorde løbende rent under besøget, uden at det virkede forstyrrende. Restauranten fremstod generelt ren og velholdt.
### Personalet – 4/5
Personalet havde travlt. Nogle var meget smilende, mens andre var mere fokuserede på deres arbejdsopgaver. Jeg oplevede dog ingen dårlig service eller uhøflig behandling.
### Drikkevarer – 4/5
Vand er ikke gratis, hvilket udenlandske turister bør være opmærksomme på. Det er dog almindelig praksis på mange restauranter i Danmark.
### Buffetregler – 5/5
Som på de fleste kinesiske restauranter gælder det, at hele selskabet vælger enten buffet eller à la carte. Det er en normal regel og ikke noget særligt for Restaurant Asia.
## Samlet vurdering
**⭐⭐⭐⭐☆ (4 ud af 5)**
Efter mit besøg må jeg konstatere, at jeg ikke oplevede de alvorlige problemer, som flere anmeldelser beskriver. Maden var veltilberedt, temperaturen var korrekt, hygiejnen var god, og servicen var helt acceptabel.
Jeg har derfor svært ved at genkende restaurantens dårlige omdømme. Heller ikke Fødevarestyrelsens kontrolrapporter peger på problemer.
Min vurdering er, at en del af kritikken muligvis skyldes misforståelser omkring den mongolske BBQ og de forskellige typer sushi.
Alt i alt havde jeg en god oplevelse og vil uden problemer kunne anbefale restauranten til andre.